Jsou tvé látkové vložky málo savé? Možná nastal čas na hloubkové čištění

Zanešení látkových vložek není potřeba tak důkladně hlídat jako u dětských látkových plen, ale pokud se ti zdá, že tvoje látkovky nesají tak dobře jako dřív, možná nastal ten správný čas dát je pořádně do pucu. 

Jak často látkovky hloubkově čistit? Pokud nepociťuješ žádný rozdíl v savosti nebo hebkosti materiálu, stačí hloubkové čištění provést preventivně jedno u za dva nebo tři roky. Naopak pokud pereš v hodně tvrdé vodě, vidíš na některých materiálech známky zhrubnutí nebo pociťuješ sníženou savost, je ideální jednou do roka provést důkladnou očistu. 

Zvláště pokud praní probíhá v tvrdé vodě, může vápník ,nebo nebo i zbytky pracího prostředku obalit vlákna a snížit savost látkové vložky. Pak nastal čas látkovky odvápnit a zbavit zbytků minerálních usazenin.

FB

Stejně jako kyselinou citronovou odvápňuješ třeba varnou konvici, můžeš ji použít i na látkové vložky. Do  kyblíku nebo lavoru napusť horkou vodu z vodovodu a přidej kyselinu citronovou. Nechej prášek rozpustit. Dávkování je přibližně 200 g kyseliny citronové na 10 l vody. Poté přidej látkové vložky a nechcej tak 2 hodiny ponořené.  Nakonec látkové vložky vyper v pračce na 60°C bez přidání pracího prostředku, abys je důkladně očistila.

Další možností je použít perkarbonát sodný, který působí jako bělidlo a desinfekce na bázi kyslíku. Perkarbonát funguje ve vodě, která má teplotu vyšší než 60°C, proto doporučuji přidat k horké kohoutkové vodě konvici vody vařící. Pokud nemáš přístup k vařící vodě, můžeš přisypat trochu prášku TAED, který zajistí, že perkarbonát začne účinkovat i při nižší teplotě než je 60°C. Dávkování opět 200 g na 10 l vody. Do výsledné vody s rozpuštěným perkarbonátem ponoř vařečkou, aby ses neopařila, látkové vložky a nechej 2 hodiny namočené. Poté odmočené látkovky přendej do pračky a vyper je jen tak ve vodě bez přidání pracího prášku na 60°C.

Na namáčení látkovek nepoužívej nikdy pouze vařící vodu. Vysoká teplota by mohla poničit některé materiály, třeba funkční PUL a ve výsledku by sis látkovky poškodila.

FB (1)

Také nedoporučuji používat Sanytol a podobné dezinfekční prostředky. Tyto látky jsou toxické pro vodní organismy a jejich používáním si snižujeme kvalitu vody, která se nám poté do kohoutku opět vrací. Vše co do praní přidáváme a odtéká odpadní vodou se poté přečišťuje a opět zařadí do vodního koloběhu. Proto již nyní pijeme vodu se zbytky léků, antibiotik, hormonů a podobně. Nebuďme krátkozraké a na praní ani dezinfekci používejme pouze neškodlivé ekologické nebo přírodní produkty. Spláchnutím wc nebo zapnutím pračky přesouváme "problém" na někoho jiného.

2024 © Alena Hradilová